Spre deosebire de anii trecuti cand aveam un vid legislativ, adica in legislatia din Romania nu se mentiona nimic despre impozitarea criptomonedelor, acum avem o prevedere expresa.
Astfel, conform Codului Fiscal:
Si acum sa detaliem pentru o mai buna intelegere.
Impozitul este 10% si se calculeaza raportat la diferenta dintre pretul de cumparare si pretul de vanzare (inclusiv costurile directe ale tranzactiei).
Asadar, daca ai cumparat criptomonede in valoare de 1000 euro si acum le-ai vandut cu 3000 euro, vei plati impozit pe diferenta de 2000 euro. Daca ai avut si comisioane cu tranzactiile, le scazi si pe acelea (costurile directe ale tranzactiei).
Dupa caz, se pot adauga contributiile la sanatate (CASS) in suma fixa de 2676 lei. Vei plati insa si CASS doar daca: a) profitul obtinut din vanzarea criptomonedelor este mai mare de 26760 lei – echivalentul a 12 salarii minime brute si b) nu ai platit deja CASS pentru alte venituri realizate in acelasi an (cu exceptia veniturilor din salarii).
Sa spunem ca ai cumparat 0,2BTC cu 1000 euro si acum vrei sa vinzi 0,1BTC pe care vei obtine 3000 euro. Se pune problema cum calculezi baza de impozitare, adica din ce suma vei plati cei 10% impozit.
Se pare ca leguitorul nu a mers in detaliu cand a reglementat impozitarea criptomonedelor si nu a stabilit reguli distincte pentru situatii particulare.
Asa ca, cel mai simplu este sa te raportezi exact la suma platita pentru cumparare versus suma obtinuta la vanzare. Asadar, in exemplul de mai sus, vei plati impozit pe cei 2000 Euro profit (3000 euro la vanzare minus 1000 euro la cumparare), chiar daca tu ai obtinut acest profit doar din vanzarea unei parti a criptomonedelor cumparare (adica ai mai ramas si cu 0,1 BTC in cont).
Desigur, intr-o atare situatie cand vei vinde si restul de 0,1BTC vei plati impozit si pentru aceasta tranzactie, raportat la pretul obtinut la vanzare.
Sa spunem ca ai cumparat BTC de 1000 euro, BTC cu care ai cumparat apoi cativa XRP, un ETH si inca vreo 2-3 criptomonede. La un moment dat te decizi sa vinzi XRP-ul si ETH-ul detinut pentru ca au un pret bun. Cum vei calcula pretul de vanzare pentru a stabili impozitul?
Este din nou o situatie particulara pe care legiuitorul nu a reglementat-o separat. Asadar vom aplica aceleasi reguli – platesti impozit 10% din castig (respectiv diferenta dintre suma platita la cumpararea criptomonedelor si suma incasata la vanzarea lor), fara a tine cont de tot tradingul facut.
Datorezi impozit pentru vanzarea de criptomonede efectuata in acest an, chiar daca ai cumparat in anii anteriori criptomonedele.
Castigul din criptomonede il declari prin declaratia unica. Practic pana la 15 mai 2021 ai obligatia sa declari castigurile realizare din vanzarea de criptomonede in anul 2020 si sa platesti impozitul aferent.
Atentie – termenul limita de declarare a castigului si de plata a impozitului poate fi decalat – consulta mereu site-ul ANAF pentru o informatie actualizata.
Este discutabil si depinde de la caz la caz. Regula este ca platesti impozit daca in decursul unui an calendaristic ai obtinut profit din vanzarea criptomonedelor. Deci nu ne va interesa daca intr-o tranzactie anume ai vandut pe pierdere ci daca la finalul anului ai iesit sau nu pe profit.
De exemplu ai cumparat 0,2 BTC cu 1000 euro si acum il vinzi pentru 500 euro, desigur ca nu vei plati impozit. Daca insa vinzi acum 0,1BTC cu 500 euro si in decursul aceluiasi an vinzi restul de 0,1BTC cu 2000 euro, vei plati impozit, pentru ca per total din cele doua vanzari cumulate ai iesit pe plus.
Mai complicat este daca faci mai multe cumparari si vanzari, unele pe profit si altele nu, in acelasi an sau in ani diferiti.
Cel mai bine este ca dupa ce ai vandut criptomonede sa discuti cu un avocat si un contabil pentru a determina impreuna baza de impozitare si impozitul aferent.
Pastreaza dovada transferului de bani sau a platii cu cardul catre exchange. Pastreaza dovada ordinelor de cumparare si vanzare astfel cum acestea apar in exchange-ul cu care ai lucrat. Pastreaza dovada tuturor tradeurilor. Pastreaza dovada vanzarii criptomonedelor si a incasarii banilor in contul tau bancar. Este recomandat sa ai intreaga evidenta in cazul unui control al organelor fiscale.
Tine cont ca autoritatile fiscale pot solicita informatii privind tranzactiile tale cu criptomonede exchange-urilor, la fel cum poti obtine informatii despre sumele de bani catre intra si ies din conturile tale bancare direct de la banca.
Asadar, iti recomand sa iti declari castigurile si sa platesti impozitul aferent, pentru a evita penalitati si dobanzi ulterioare, sau poate chiar un dosar penal.
Concluzia este ca platesti impozit 10% din castig, adica 10% din profitul realizat din vanzarea criptomonedelor in cursul unui an calendaristic.
Vei declara profitul realizat din vanzarea criptomonedelor in anul 2020 prin declaratia unica pe care o vei depune pana la 15 mai 2021 si vei plati impozitul datorat pana la aceeasi data.
In acelasi fel, vei declara profitul realizat din vanzarea criptomonedelor in anul 2021 prin declaratia unica pe care o vei depune pana la 15 mai 2022 si vei plati impozitul datorat pana la aceeasi data.
Dupa caz aceste termene pot fi prelungite.
In general tranzactiile cu criptomonede sunt complexe si nu va fi usor de stabilit baza de impozitare si impozitul aferent. Ar fi pacat sa platesti mai mult impozit decat trebuie sau mai rau, sa te trezesti cu un control fiscal si o acuzatie de evaziune fiscala.
Asadar, daca tot ai iesit pe plus din tranzactiile cu criptomonede si vrei sa fi safe, consulta un avocat.
La Legalway te putem ajuta cu consultanta juridica si fiscala necesara astfel incat sa platesti doar impozitul necesar conform normelor legale in vigoare, dar sa fii si in siguranta in cazul unui control al organelor fiscale.
Trade safe!
Cum se impozitează câștigul din cryptomonede, în cazul în care tu le produci personal? Va multumesc
Avand in vedere ca nu avem o prevedere legislativa expresa pentru aceasta situatie, o varianta ar fi sa aplicati prin analogie prevederile legale existente. Asadar ati putea scadea din pretul de vanzare al criptomonedelor costul pe care il aveti pentru a le obtine (ex consum curent daca minati hardware) si sa platiti impozit pe profitul rezultat. Cu toate astea exista si alte posibile interpretari. O sa incerc sa scriu un articol pe aceasta tema.