Legalway
Contact rapid: 0720-530-891
  • facebook
  • mail
  • Homepage
  • Cine suntem
  • Ce facem
  • De ce sa lucrezi cu noi
  • Blog
  • Contact

Cum poti termina un contract in contextul pandemiei covid-19?

20 mart., 2020
  • Articole

Daca esti antreprenor este posibil ca pandemia covid-19 sa te fi prins pe picior gresit si dupa caz:

  • sa ai un contract de spatiu care iti mananca bani (incasari putine, chirie mare)
  • sa nu mai ai vanzari
  • sa nu mai poti presta serviciile/sa nu mai poti furniza bunurile conform contractului (pentru ca angajatii nu mai vor sa lucreze, nu iti mai vine marfa, materia prima etc.)
  • sa ai angajati pe care nu ii mai poti plati
  • sa ai facturi neincasate care iti afecteaza cash flow-ul

Astazi vom vorbi in principal despre cum poti termina un contract inainte de termen daca din cauza crizei covid-19 nu iti mai poti indeplini obligatiile contractuale asa cum ti le-ai asumat.

Vei gasi in online o gramada de pareri mai mult sau mai putin avizate, precum: ai nevoie de certificat de forta majora de la Camera de Comert care te costa 500 euro, ai nevoie de certificat privind starea de urgenta de la o autoritate statala, nu poti face nimic pentru ca nu e caz de forta majora etc. Toate aceste pareri sunt dupa cum le spune si numele… simple pareri.

Realitatea este urmatoarea: forta majora este reglementata legal in primul rand prin Codul Civil si contractual prin contractul dintre parti. De aici pleci in analiza ta si in luarea deciziilor.

Acestea fiind spuse si fara a intra in detalii si citate de acte normative pe care nu le intelegi si care nu te ajuta, daca esti in situatia in care nu iti poti indeplini obligatiile contractuale si vrei sa termini contractul fa asta:

Pasul 1. Citeste cap coada cu atentie contractul pe care l-ai semnat.

Daca nu intelegi, mai citeste o data. Scopul este sa intelegi: a) ce ai prevazut cu privire la incetarea contractului – in ce conditii si dupa caz cu ce penalitati poate inceta contractul; b) daca si ce ai prevazut cu privire la forta majora.

Astfel, este posibil: sa ai o clauza de denuntare unilaterala a contractului cu un preaviz de 30 de zile; sa ai un contract care ajunge imediat la termen si pe care alegi sa nu il prelungesti; sa ai un contract pe termen fix, iar in caz de denuntare inainte de termen sa trebuiasca sa platesti penalitati. Intelege situatia in care te afli din punct de vedere contractual pentru a stii ce sa faci,

O alta varianta este sa iti dai seama ca partenerul tau nu si-a respectat obligatiile contractuale si sa poti cere rezilierea contractului pentru neexecutarea obligatiilor lui.

Apoi, cu privire la forta majora: e posibil sa nu fi prevazut nimic, caz in care se aplica prevederile Codului Civil. Sau e posibil sa ai o clauza de tipul: in caz de forta majora, partea care nu-si mai poate indeplini obligatiile notifica cealalta parte in termen de x zile, caz in care contractul se suspenda pe x perioada si apoi inceteaza. Formularea este evident aproximativa si exemplificativa. Ce trebuie sa intelegi este ca daca ai in contract mentionat o procedura dupa care poti invoca forta majora si/sau ai prevazute exact efecte fortei majore, trebuie sa urmezi contractul.

Pasul 2. Incearca sa renegociezi contractul cu partenerul sau sa il termini amiabil.

Ia in calcul si ca in loc sa notifici terminarea contractului poti incerca sa renegociezi contractul cu partenerul tau astfel incat sa aveti o situatie win-win. Sau, puteti termina contractul amiabil, prin acordul partilor.

Astfel, este recomandat sa notifici terminarea contractului doar daca renegocierea sau terminarea amiabila nu a fost posibila.

De altfel, daca partenerul tau este un IMM chiar ai aceasta obligatie de a incerca sa renegociezi contractul inainte de a invoca forta majora.

Pasul 3. Notifica partenerul cu privire la incetarea contractului.

Daca dupa citirea contractului ti-ai dat seama ca poti termina contractul, si nu ai reusit renegocierea sau terminarea amiabila, notifica partenerul conform capitolului de notificari pe care ar trebui sa il gasesti tot in contract. Respecta procedura din contract.

Desigur, vei argumenta in notificare incidenta cazului de incetare a contractului precum si consecintele acestei incetari. Ia in calcul si ca cel mai probabil in cazul fortei majore, mai intai va fi incidenta suspendarea contractului, caz in care vei notifica acest lucru.

Totodata, daca mai ai sume datorate partenerului pana la terminarea contractului este recomandat sa le platesti, cu exceptia situatiei in care contractul tau prevedere altceva.

4. Recomandare: apeleaza la un avocat!

Un avocat va fi ajutorul tau intr-un astfel de moment. Este ideal sa nu faci toate cele de mai sus singur, ci asistat de un profesionist, pentru a-ti maximiza sansele de castig. Poti lucra cu noi, sau cu avocatul pe care il ai deja, este important insa ca un profesionist sa fie de partea ta!

Bonus. Intrebari si raspunsuri

  1. E nevoie sa fac rost de un certificat privind forta majora de la Camera de Comert?

Depinde ce scrie in contract. Daca forta majora se atesta de catre Camera de Comert conform contractului semnat, atunci da. Daca nu ai o astfel de prevedere, atunci nu neaparat. Desigur un certificat obtinut de la Camera de Comert te ajuta, mai ales daca partenerul tau contesta forta majora si te cheama in judecata insa tine cont ca obtinerea lui costa si presupune niste timp, timp in care contractul tau curge si probabil genereaza cheltuieli (exemplu o chirie de spatiu pe care nu ti-o mai permiti). In opinia mea, instanta poate confirma existenta cazului de forta majora si in lipsa certificatului de la Camera de Comert, in contextul in care un atare certificat nu este ptevazut cu titlu imperativ de Codul Civil (sediul materiei).

2. Este nevoie sa obtin un alt tip de certificat, de exemplu un certificat de situatie de urgenta?

Nu neaparat, vezi raspunsul de mai sus. Deocamdata nu avem un act normativ care sa reglementeze in detaliu certificatele de situatii de urgenta, revenim pe subiect cand un astfel de act normativ va fi adoptat.

3. Si daca partenerul meu contractual nu tine cont ca am cerut incetarea contractului si imi trimite facturi in continuare?

In primul rand fa-te inteles fata de partener: avand in vedere terminarea contractului, nu ai temei contractual sa imi emiti facturi noi. Nu semna pentru primirea facturilor, nu mentiona ca vei plati facturile mai tarziu sau alte asemenea.

Daca partenerul tau insista, va trebui sa se adreseze instantei de judecata pentru a obtine o hotarare judecatoreasca prin care sa fii obligat la plata facturilor. Vestea buna: nefiind o speta urgenta, instanta nu va judeca o astfel de cerere in toata perioada in care Romania se afla in stare de urgenta. Ulterior, cand instanta va judeca litigiul, instanta de judecata va constata cazul de forta majora si terminarea contractului pentru acest motiv, iar facturile emise ulterior se vor dovedi a fi emise fara baza contractuala.

4. Chiar suntem acum intr-o situatie de forta majora? Am sanse sa invoc forta majora in contractul meu?

Depinde de contract, de obiectul lui si clauzele pe care vi le-ati asumat. Covid-19 a fost declarata pandemie de catre OMS, ceea ce te ajuta. Mai trebuie doar sa poti arata ca aceasta pandemie a produs efecte asupra afacerii tale, care duc la imposibilitatea executarii contractului. De exemplu: daca nu mai poti plati chiria pentru spatiu pentru ca nu iti mai intra nimeni in magazin, este ok. Insa daca ai un magazin unde clientii continua sa vina insa nu mai cumpara pentru ca… ai crescut preturile de 3 ori atunci nu cred ca poti invoca forta majora. Sau… ai un restaurant pe care trebuie sa il inchizi conform deciziei autoritatilor – iarasi e ok, cel mai probabil vei putea termina contractul fara probleme.

5. Cu ce e diferita terminarea contractului fata de posibilitatea de a amana plata chiriei si a utilitatilor, conform OUG29/2020?

Vom scrie un articol separat despre amanarea platii chiriei si a utilitatilor, insa ce trebuie sa retii este ca… daca soliciti amanarea platii chiriei, chiria respectiva continua sa fie datorata, pur si simplu se amana plata ei pana la o noua data. In schimb, daca termini contractul nu vei mai avea nicio obligatie de plata.

Disclaimer: aceasta situatie este noua pentru toata lumea. desigur ca poti exista si interpretari diferite si numai o instanta de judecata competenta poate pronunta o decizie finala asupra unei spete precum cele de mai sus. Rolul nostru insa este sa interpretam normele legale si prevederile contractuale pe cat de bine putem, astfel incat riscul ca instanta sa aiba o intrepretare diferita sa fie mic.

Te putem ajuta? Apeleaza la noi.

Daca te confrunti cu imposibilitatea de executare a contractului si vrei sa te ajutam: a) sa intelegi prevederile contractuale; b) sa renegociezi sau sa termini contractul amiabil; c) sa notifici terminarea contractului, ne poti contacta.

Este ideal ca in acest demers sa ai de partea ta un avocat pentru a-ti maximiza sansele de castig. Esti intr-o situatie in care nu iti mai permiti sa iti asumi riscul sa nu iasa bine.

  • Despre
  • Ultimele Postari
Irina Iliescu
Irina Iliescu
Avocat cu experienta de aproximativ 12 ani in avocatura de business. Co-fondator Legalway.

Contact: irina@legalway.ro sau 0720530891
Irina Iliescu
Ultimele postari ale lui Irina Iliescu (vezi toate)
  • Pot presta servicii si sa incasez pretul in criptomonede? - 7 decembrie 2021
  • Tranzactii cu criptomonede – pe firma sau pe persoana fizica? - 8 ianuarie 2021
  • Cum se impoziteaza castigul din criptomonede? - 18 decembrie 2020

About Irina Iliescu

Avocat cu experienta de aproximativ 12 ani in avocatura de business. Co-fondator Legalway. Contact: irina@legalway.ro sau 0720530891

Leave a Reply Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

  • Pot presta servicii si sa incasez pretul in criptomonede?
  • Tranzactii cu criptomonede – pe firma sau pe persoana fizica?
  • Cum se impoziteaza castigul din criptomonede?
  • Apartamentul meu nu mai poate fi finalizat la timp din cauza covid-19. Ce fac?
  • Cum pot cere amanarea platii chiriei in contextul covid-19?

Categorii

  • Articole
  • Contracte
  • opinii
back up
© Copyright 2023 Legalway
  • Cine suntem
  • Ce facem
  • De ce sa lucrezi cu noi
  • Blog
  • Contact